Rețetă: Cheesecake cu fructe de pădure
Bună
dragii mei și bine v-am regăsit la o nouă rețetă. Azi m-am decis să vă arăt cum
fac cheesecake cu fructe de pădure. E o rețetă așa de simplă și a devenit una
dintre preferatele mele. Deci, să trecem la treabă.
Ingrediente:
450 g de biscuiți
1 pachet de unt (200g)
300 g zahăr (100 g pentru sosul de fructe, 150
g pentru crema de brânză, 50 g pentru blat)
500 ml frișcă lichidă
450 g brânză de vaci
3 pliculețe de gelatină (30g)
600-750 g fructe de pădure (înghețate sau
proaspete)
4 pliculețe de zahăr vanilat
Esență de vanilie și lămâie
De la
început vreau să vă spun că puteți schimba cantitățile în funcție de
preferință. Eu prefer ca blatul să fie mai gros, dar dacă acest lucru nu este
pe placul vostru, puteți reduce cantitatea de biscuiți (300 g ar trebui să
ajungă pentru blat și două treimi din unt (aprox 130 g)). Când vine vorba de
cremă, cu cât puneți mai multă frișcă, cu atât este mai cremoasă și mai multă.
Prima dată când am făcut am pus doar 250 ml frișcă, apoi am încercat cu 350 ml,
iar acum 500 ml. La primele 2 încercări am folosit un singur plic de gelatină,
iar de această dată, unul și jumătate. Cănd vine vorba de sosul de fructe, cu
750g, iese un strat mai gros, dar dacă vreți unul subțire folosiți jumătate din
cantitatea de fructe. De asemenea, dacă nu vreți să faceți un sos de fructe,
puteți să puneți fructele întregi și să faceți un jeleu cu sirop sau suc de
fructe și gelatină, pe care să îl puneți peste fructe. Și o ultimă variantă,
dacă nu vă place cu fructe, puteți lua 2 ciocolate (negre, cu lapte sau una și
una), să le topiți la baie de aburi (sau dacă nu vreți să încălziți apă pe
aragaz, puteți să încălziți un bol cu apă în cuptorul cu microunde pentru 4
minute (sau până iese abur), apoi să îl scoateți și deasupra acelui bol, să
puneți un bol cu cicolata ruptă în bucățele și să o topiți așa), apoi să bateți
200-250 ml de frișcă. Când e spumă, adăugați treptat ciocolata răcită
(amestecând cu mixerul). Eu am pus și jumătate de pliculeț de gelatină (aprox
5g) pregătit conform informațiilor de pe plic. La final, aș vrea să vă dau 3
modalități de prezentare. Puteți folosi o tavă (rotundă, dreptunghiulară sau
pătrată), de preferat cu inel detașabil, la fel cum am făcut eu. Altă variantă
ar fi să folosiți o tavă de brioșe și coșulețe de hărtie pentru brioșe. Puneți
coșulețele în tavă și așa ajungeți cu mini-cheesecakes. Ultima idee ar fi să le
servim într-un borcan. Acestea merg dacă vreți să le transportați la un picnic
sau dacă vreți un mod de prezentare diferit.
Mod de
preparare:
Eu am
început prin a pune fructele de pădure (nu trebuie să așteptați până când fructele
sunt dezghețate) într-o cratiță cu 100g de zahăr în care am amestecat 2
plciulețe de zahăr vanilat (puteți pune mai mult sau mai puțin zahăr, în
funcție de preferință, iar zahărul vanilat (16g) este opțional) și le-am
amestecat.
Le-am
lăsat la foc mediu, amestecând din când în când, până când au început să
fiarbă, apoi am făcut focul mic. Eu le-am lăsat pe foc aproximativ 25 de minute
și am ajuns cu un sos de fructe unde majoritatea fructelor erau zdrobite. Dacă
vreți mai multe fructe întregi, vă puteți opri după 15-18 minute, iar dacă îl
vreți și mai fin, lăsați-l 30 de minute.
Sosul va trebuit lăsat la răcit. Pentru a se răci mai repede, după 20 de minute
de la stingerea focului, mutați sosul într-un bol. Dacă nu vreți să aveți
fructe și vreți să rămâneți cu un sos fără semințe, puteți să îl dați prin
sită. Vreau să menționez că nu este necesar să începeți cu sosul de fructe și
că puteți să îl faceți doar după ce ați făcut primele două straturi, dar va
trebuit lăsat mai mult la răcit. De asemenea, eu am început pasul următor
(zdrobitul biscuiților) în timp ce sosul era pe foc.
Pentru
blat, trebuie să zdrobiți biscuiții. Pentru a face asta puteți folosi un robot
de bucătărie, un sucitor sau pistilul de la un mojar (ultima variantă vă ajută
să vă eliberați furia și pot să spun că este foarte eficient. Bănuiesc că și a
doua varinată vă poate ajuta, dacă aveți suficientă imaginație.).
După ce
ați zdrobit biscuiții puneți 2 linguri (aprox 50g) de zahăr, o jumătate de
linguriță de sare și opțional o jumătate de lingurița de scorțișoară.
Topiți
untul în cuptorul cu microunde (1 minut ar trebui să fie suficient dacă untul a
fost ținut la temperatura camerei). Puneți untul peste biscuiți și amestecați
bine. Turnați amestecul în tavă și cu ajutorul unui pistil sau pahar, apăsați
până când aveți un blat uniform și nu mai aveți firimituri răzlețe. Trebuie să
fie tare și turtit bine. Apoi puneți tava la frigider.
Dacă nu
aveți biscuiți sau ați uitat să cumpărați (mi s-a întâmplat), am o alternativă
care merge la fel de bine. Într-un bol puneți aproximativ 350g de făină, 50-70
g de zahăr (și puteți pune și 2 pliculețe de zahăr vanilat pentru aromă), o
jumătate de linguriță de sare și opțional o linguriță de scorțișoară.
Amestecați bine. Apoi, veți avea nevoie de un pachet de unt, pe care îl tăiați
cubulețe și îl puneți peste amestecul de făină (untul trebuie să fie rece). Cu
ajutorul mâinilor, începeți să turtiți untul și să îl amestecați cu făina, până
când obțineți ceva asemănător firimiturilor de pâine. Turnați amestecul într-o
tavă care poate intra la cuptor. Apoi cu ajutorul unui pahar sau un pistil,
aplatizați amestecul, până când este tare și uniform. Puneți la cuptor pentru
10-15 minute, până când prinde puțină culoare deasupra. Apoi lăsați să se
răcească.
Pentru
crema de brânză, puteți folosi cremă de brânză dulce, dacă găsiți, dacă nu,
folosiți la fel ca mine, brânză de vaci. Începem prin a face gelatina. Într-o
cană vom pune un pliculeț și jumătate de gelatină și îl preparăm conform
indicațiilor de pe ambalaj. Adică punem apă peste gelatină și așteptăm
aproximativ 10 minute.
Până când se face gelatina, punem brânza
într-un bol. O mixăm cu mixerul la viteză mică pentru aproximativ 4-5 minute.
După 4-5 minute ar trebui să stea mai lipită și să fie mai cremoasă. Săriți
acest pas dacă aveți cremă de brânză. Apoi adăugați zahărul (în care punem 2
pliculețe de zahăr vanilat (16g)) și amestecați pentru 5 minute.
Adăugați
o linguriță de esență de lămâie și jumătate de linguriță de esență de vanilie.
Amestecați puțin. Adăugați frișca și mixați până cănd se formează o cremă (eu
am mixat aproximativ 5 minute). Gelatina ar trebui să fie gata, deci o vom pune
pentru 10-12 secunde în cuptorul cu microunde. Nu o lăsați mai mult, se arde
ușor. Punem gelatina peste cremă și mai amestecăm 2-3 minute. Punem un vârf de
cuțit de sare și mai amestecăm puțin.
Scoatem
blatul de biscuiți din frigider (sau așteptăm până când s-a răcit suficent cel
făcut la cuptor) și turnăm crema de brânză peste. Nivelăm cu ajutorul unei
linguri. Dacă s-au murdărit marginile tăvii, stergem cu ajutorul unui servețel.
Punem la frigider pentru o oră.
După o
oră, sosul de fructe ar trebui să fie răcit. Într-o cană punem un plculeț și
jumătate de gelatină și aproximativ 100-150 ml de apă, amestecăm și o lăsăm
zece minute. Eu am avut niște mure și zmeură proaspete și am dcorat puțin
tortul. După zece minute, punem gelatina pentru 10-12 secunde în cuptorul cu
microunde. Turnăm gelatina peste sosul de fructe și amestecam bine. Turnăm
sosul peste tort și nivelăm. Punem tortul la frigider. Trebuie lăsat măcar
patru ore, deși eu recomand să îl țineți peste noapte.
Sper că
v-a plăcut acest articol și că veți încerca și voi, dacă aveți orice întrebare
puteți să mă întrebați în comentarii. Vă mulțumesc că ați citit și noi ne
revedem cât de curând cu ceva nou!
Comentarii
Trimiteți un comentariu